Raňajky sú základ dna
Haha, preklep hneď v nadpise. To máme z toho, že sme neraňajkovali. A tento nevydarený rým je ešte to najmenšie, čo to spôsobilo. Jednoducho začať deň bez poriadnych raňajok je ako vstať blbou nohou – a ešte šliapnuť do lajna.
Vieš, prečo…



1 Bielkoviny zníži pocit hladu
Stačí, aby tvoje raňajky boli aspoň z 20 % tvorené bielkovinami – hneď ťa viac zasýtia a zaplnia. (1) Regulujú totiž tvorbu dôležitých hormónov.
Či už sa jedná o všetkom známy inzulín, alebo napríklad ghrelín, GLP-2 a peptidy YY. Prisaháme, že nejde o náhodný zoskupenie písmen. Ale o hormóny, ktorý pôsobí na pocit sýtosti. A proteíny ich hladinu upravujú presne tak, aby nebol hlad.


… ale zdvihne náladu aj výkon
Nevie sa síce presne prečo, ale štúdie to potvrdzujú. Zrejme za to môže stabilizácia cukru v krvi a zvýšenie telesnej teploty.(2)
A ešte budeš mať vďaka bielkovinám jeden dôvod na radosť. Na ich trávenie spáliš úplne najviac energie zo všetkých makroživín. Takže si môžeš dať väčší objem za menej kcal – vlastne tak trochu chudneš už, keď ich ješ.(3)
Proteínové raňajky to riešia za teba
V jednej porcii máš dostatok bielkovín a na výber hromadu príchutí. Takže si fakt pochutnáš a navyše nebudeš strácať čas zložitou prípravou. Stačí zaliať a máš hotovo.
2 S komplexnými sacharidmi nebudeš mať hneď hlad
Horská dráha môže byť sranda - ale nie, keď na nej nastúpi cukor v tvojej krvi. Akonáhle spadne dole, začnú ti padať oči únavou. Vystrelí hore a s ním aj tvoja žravosť. Komplexné sacharidy ale túto divokú jazdu dokážu skrotiť.


Čo je to vôbec?
Úplne zjednodušene je to presne to, prečo nebudeš mať dlho hlad. Trochu odbornejšie je to reťazec sacharidov (tzv. polysacharidy), ktorý drží pohromade. Aby ich telo spracovalo, musí ich od seba najskôr oddeliť – a to trvá. Čím komplexnejšie, tým dlhšia doba trávenia.
Napríklad takú lyžičku cukru (monosacharid) stráviš za 20 minút. Zato na rovnaké množstvo ovsených vločiek (polysacharid) budeš potrebovať až 3 hodiny. Navyše ti nebude lietať cukor v krvi a s ním tvoje chute.
Aký polysacharidy si dáš na raňajky ty?
Ovsené vločky aj pohánka sú nielen skvelým zdrojom komplexných sacharidov, ale aj vlákniny. A tá je pre správny trávenie sakra dôležitá. Každý deň môžeš mať inú kašu – podľa toho, čo do nej zamiešaš.
3 Poriadne raňajky stihne fakt každej
Alebo by aspoň teda mal. Podľa výskumu totiž jej NEPLÁNOVANÉ (čo je dôležitý) vynechávanie môže viesť k priberaniu. (4) Kdeže, káva s cigarou ale ako raňajky neberiem.


Čo sa stane, keď vynecháš raňajky?
Ten 20. budík sa záhadne sám zatlačil. A zrazu nestíhaš, klasika. Hovoríš si, že to bez raňajok dáš a nejako to vyriešiš za pochodu. Lenže ten pochod trvá a ty už nemôžeš.
A tak sa vrhneš na párok s kečupom na benzíne. Kalórií ako prasa, zato nutrične trochu prasáreň. Akurát budeš za chvíľku znova futrovať, pretože ťa to poriadne nezasýti. A väčšinou sa to potom s tebou vezie celý deň.
Toto stihneš, aj keď nestíhaš
Ak ideš neskoro, tak ťa tie 2 minúty nevytrhnú. Za tú chvíľku si pripravíš poriadne raňajky plné bielkovín a komplexných sacharidov, čo ťa zasýti. A ešte si na nej zmlsneš.
Proteín nie je zázračný prášok na chudnutie. Pretože nič také jednoducho neexistuje. Ale kvalitný a hlavne dostatočný príjem bielkovín ti môže sakra pomôcť.
Kam dál?

Metódy spracovania proteínu ako základ jeho kvality
Proteínové prípravky sú spracovávané rôznymi metódami, ktoré určujú aj ich výslednú kvalitu a cenu…

Ako a kedy dávkovať proteín? Tajomstvo je v individualite každého z nás
Objav, ako správne dávkovať proteín v závislosti na tvojej individuálnej potrebe a dennom režime. Poradíme ti, kedy najlepšie využiješ konkrétne druhy proteínu…
Zdroje: