Natural Jihlava Ražná celozrnná múka 1 kg
Kód: 323Podrobný popis
Raž ozimnej v ražnej múke obsahuje sacharidy, bielkoviny, zdravé tuky, vitamín B a pestrú škálu minerálnych látok. Je známe, že konzumácia raže a výrobkov z neho má blahodarné účinky na činnosť čriev, zápchu, hemoroidy, nádory, ... Už naši predkovia vedeli o priaznivých liečebných účinkoch raže a používali napr. ražné otruby k obkladom.
Ražná múka vzniká rozomletím ražného zrna.
Je tiež zdrojom komplexu vitamínu B, vitamínu E, železa a niekoľkých druhov minerálov. Ražná múka má vzhľadom k tráviacemu traktu výhodnejšie zloženie, najmä má vyšší obsah vlákniny i jej skladba je pre človeka priaznivejšie.
V pekárstve je ražná múka ľahko kombinovateľná s ostatnými druhmi múk a dodáva pečivu a chlebu špecifickú a akoby mazľavú chuť.
Ražná múka je biela s nádychom do šeda a je základom pre pečenie tmavého pečiva (chleba, dalamánky, bagety), má menej lepku – preto sa pridáva múka pšeničná, aby cesto lepšie kyslo. Pečivo z ražnej múky vydržia dlhšie čerstvé a vláčne. Okrem pečiva sa ražná múka používa aj na prípravu perníku.
Podľa škandinávskych výskumov obsahuje raž rad látok s podporou ochrany proti srdcovým a cievnym chorobám. Preto je vhodné zaradenie ražnej múky do jedálnička.
Príprava a využitie: Múka ražná celozrnná je vhodná ako prímes do bielej múky, alebo ako jej náhrada. Hodí sa prí pečenie chleba, perníka a perníkových výrobkov. Produkty majú tmavšiu farbu, sú sýte a prirodzene trvácnejšie.
Obsah balenia: 1 kg
Energetická hodnota | 1458 kJ / 348,8 kcal |
Tuky | 1 g |
– z toho nasýtené mastné kyseliny | 0 g |
Sacharidy | 72 g |
– z toho cukry | 0 g |
Bielkoviny | 10 g |
Soľ | 0 g |
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.